Heeft je hond last van vlooien? Lees hier alles over een effectieve vlooienbestrijding bij je hond. Welke middelen werken wel en welke zijn niet effectief?

Vlooien vormen een lastig probleem voor zowel mens als dier.

Vlooien zijn vooral merkbaar in de lente en in de zomer. In deze periodes van het jaar veroorzaken ze een flinke overlast.

Je kunt het merken wanneer je hond zich flink loopt te krabben en te bijten, vooral op het achterste gedeelte van zijn lichaam.

Wat veel mensen niet weten is dat het probleem in de winter ook bestaat, zij het in mindere mate.

Voor een goede vlooienbestrijding is kennis van de levenscyclus van de vlo onontbeerlijk. Hieronder volgt een korte uitleg.

De levenscyclus van de vlo

Vlooien kunnen, nadat ze bloed hebben genomen van de hond, eitjes leggen waar larfjes uitkomen.

Na ongeveer twee weken vormt het larfje net als een rups een cocon (pop). Hierin kan ie tot zo’n anderhalf jaar overleven. En uit de cocon komt uiteindelijk de volwassen vlo.

Gemiddeld genomen neemt deze cyclus zo’n 6 weken in beslag.

Wanneer je thuis volwassen vlooien hebt besef je dan dat deze maar een klein onderdeel van het probleem vormen (zo’n 5%). De overige 95% bestaat uit eitjes, larven en poppen.

Besmetting

Besmetting met vlooien vindt niet plaats doordat de volwassen vlooien van het ene op het andere dier springen.

Vlooien leggen eitjes die niet met het blote oog te zien zijn. Deze eitjes vallen uit de vacht en worden door het huis verspreid.

Eitjes van vlooien blijven makkelijk aan kleding hangen of onder schoenen plakken.

Verschijnselen

Wanneer je hond last heeft van vlooien dan kun je dit herkennen aan het feit dat de hond veel bijt en krabt.

Wanneer je tussen de vacht van de hond kijkt kun je vaak ook enkele vlooien zien lopen. Dit zijn kleine platte beestjes, bruin of zwart van kleur. In de liezen zijn ze het beste te zien.

Ook vind je vlooienpoepjes tussen de vacht, deze zien eruit als kleine zwarte stipjes.

Waarom vlooien bestrijden?

Er zijn diverse belangrijke redenen waarom je vlooien zou bestrijden.

  • Overlast voor de hond: het bijten van de vlo zelf doet een beetje pijn en de beet veroorzaakt na die tijd ook een behoorlijke jeuk. Honden met een vlooienallergie of een groot aantal vlooien hebben vaak korsten, bulten en kale plekken in hun vacht.
  • Besmetting met wormen: door het opeten van een besmette vlo kan een hond wormen krijgen, met alle klachten en problemen van dien.

Behandeling

Omdat volwassen vlooien maar een klein deel van het probleem vormen verdient het de voorkeur om de eitjes, larven of poppen aan te pakken.

Preventie dus.

Maar wanneer je hond al behoorlijke last heeft van volwassen vlooien, kale plekken heeft of wondjes van het krabben en bijten dan is het aan te bevelen om ook de volwassen vlooien te bestrijden.

Een goed middel tegen volwassen vlooien is Frontline.

Gebruik daarnaast ook een middel om de omgeving te behandelen, zoals een spray voor de mand en plaatsen waar de hond vaak ligt.

Zoals eerder aangegeven kunnen vlooien ook wormen overbrengen. Je hond kan door in zijn vacht te bijten een vlo binnenkrijgen en zo met wormen besmet worden.

Behandel daarom je hond ook meteen tegen wormen wanneer hij last heeft van vlooien.

Vragen

Heb je nog vragen over de bestrijding van vlooien bij je hond of wil je jouw tips delen? Laat het dan hieronder weten!

Bewaren