Uitleg over teken, hoe je ze kunt herkennen en hoe je een teek moet verwijderen bij je hond.
teek

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die veel voorkomen in het gras en in lage struiken.

Wanneer je hond daar langs loopt kan de teek zich op je hond laten vallen en zich in de huid nestelen. De teek zuigt bloed van de hond op.

Je hond zal van de teek zelf niet zoveel last hebben, hooguit wat lichte huidirritatie.

Het gevaar van teken is echter dat ze diverse ziektes over kunnen brengen. Daarom is het belangrijk om een teek binnen 24 uur te verwijderen. Tot die tijd is er namelijk nog geen verbinding tussen de maaginhoud van de teek en je hond en zijn er dus nog geen ziektes overgebracht.

Heb je gewandeld in een bosrijke omgeving? Controleer daarna altijd je hond om te kijken of hij ook teken heeft opgelopen.

Teken nestelen zich het liefst op de kop of in de nek van je hond. Controleer ook altijd even de oren van je hond, zeker bij rassen met hangende oren. Ook willen ze nog wel eens voorkomen op de poten of op andere lichaamsdelen. Controleer daarom het hele lichaam zorgvuldig.

Hoe verwijder je een teek?

Er zijn verschillende methodes om een teek te verwijderen. Je kunt een teek als volgt verwijderen:

  • met de hand
  • met een tekentang
  • met een speciaal soort koevoetje

Een teek verwijderen met de hand

Dit wil pas als de teek zich al een beetje heeft volgezogen.

Pak het lijfje van de teek vast, zo dicht mogelijk bij de huid van de hond, zonder te hard in de teek te knijpen. Draai de teek een kwartslag terwijl je hem tegelijkertijd naar je toe trekt. Doe dit rustig en voorzichtig, op die manier laat de teek de huid los.

Wanneer je te hard trekt dan heb je het lijfje van de teek in je hand en zit de kop nog in de huid van je hond. Dit kan weer voor ontstekingen zorgen.

Het verwijderen van teken met de hand wordt afgeraden omdat het risico groot is dat je de teek irriteert door er te hard in te knijpen. De teek kan dan extra speeksel produceren of de inhoud van zijn maag in je hond legen waardoor je hond geïnfecteerd kan raken.

Gebruik deze methode dus bij voorkeur alleen wanneer je geen hulpmiddel bij de hand hebt.

Met een tekentang

Met een tekentang wordt het verwijderen van een teek bij je hond al een stuk makkelijker.

Pak de teek vanaf de zijkant beet met een tekentang of tekenpincet, zo dicht mogelijk bij de huid van de hond (dus ook zo dicht mogelijk bij de kop van de teek). Probeer hierbij te voorkomen dat je in het lijf van de teek knijpt.

Trek de teek voorzichtig uit de huid, begin zachtjes te trekken en laat de kracht langzamerhand toenemen totdat de teek loslaat.

Met een koevoetje

Er is sinds kort een nieuw hulpmiddel op de markt om teken te verwijderen en dat is de O’Tom tekenhaak. Dit is een soort koevoetje wat je tussen de teek en de huid van je hond kunt schuiven.

Je kunt het ook wel vergelijken met een klauwhamer waarmee je spijkers uit hout trekt.

Zodra je het koevoetje tussen de teek en de huid van je hond hebt geschoven draai je de tekenhaak een paar maal rond en verwijder je zo de teek.

In het filmpje hieronder kun je precies zien hoe het werkt:

Bij het gebruik van deze tekenhaak blijven er geen resten van de teek achter in je hond. Het verwijderen gaat snel en pijnloos. Ook wordt er geen druk op het lichaam van de teek uitgeoefend, zodat de kans op infecties tot een minimum wordt beperkt.

Tip: Hier kun je dit handige hulpmiddel snel en makkelijk online bestellen. Ze hebben een speciale aanbieding waarbij je geen verzendkosten betaalt en zowel een normale tekenhaak ontvangt als een kleine versie voor kleine teken.

Wat te doen met de verwijderde teek?

Veel mensen pletten een teek na het verwijderen, maar wanneer je dat doet komen alsnog de ziektekiemen vrij! Door de wc spoelen verdient ook niet de voorkeur. Teken zijn sterk en komen zo weer in het milieu terecht.

Het beste is om een teek tussen plakband te vouwen en bij het huisvuil weg te gooien.

Je kunt je teek ook opsturen (in dit geval niet tussen plakband) zodat deze gecontroleerd wordt op de Borrelia-bacterie (welke de ziekte van Lyme veroorzaakt).

Duidelijke instructies voor het opsturen vind je op de website van ProHealth. Je ontvangt de uitslag binnen 10-20 werkdagen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Zelf testen

Zelf testen kan ook. Hier kun je snel een thuistest bestellen die binnen 10 minuten uitslag geeft.

Vragen of opmerkingen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, opmerkingen of suggesties? Laat dan een reactie achter!

Bewaren