Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar wanneer je je hond went aan tandenpoetsen dan kan dat op termijn aanzienlijk schelen in de dierenartskosten.
hond tanden poetsen

Dat het voor mensen belangrijk is om je tanden te poetsen daar is men het wel over eens.

Er blijven na de maaltijd altijd voedselresten achter die bacteriën aantrekken. Die bacteriën kunnen op den duur zorgen voor een hoop ellende: tandbederf, een slechte adem en een slecht uitziend gebit.

Voor je hond geldt precies hetzelfde. Dierenartsen adviseren dan ook om regelmatig de tanden van je hond te poetsen. Helaas is er maar een klein gedeelte van de hondeneigenaren die dat ook regelmatig doet.

In de dierenartsenpraktijk kan men tegenwoordig gelukkig veel tandproblemen verhelpen, maar deze behandelingen vinden wel onder narcose plaats. Dit is voor de hond natuurlijk niet leuk. En wanneer je hond tijdelijk opgenomen moet worden in de kliniek en onder narcose gebracht moet worden betekent dat ook een behoorlijke aanslag op je portemonnee.

Er is nog een belangrijke reden om het gebit van je hond goed te verzorgen. Deze reden is echter wat minder bekend bij hondenbaasjes maar daarom niet minder belangrijk:

De bacteriën in de bek van je hond kunnen namelijk ook voor ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam zorgen.

Denk hierbij aan ontstekingen van de lever, de nieren of de hartkleppen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Redenen genoeg dus om je hond aan tanden poetsen te laten wennen en het gebit regelmatig te controleren!

Hoe poets je de tanden van je hond?

Je kunt je hond het beste op jonge leeftijd al leren aan tandenpoetsen. In de periode waarin je pup 8 tot 12 weken oud is zit ie nog in de socialisatiefase. De meeste nieuwe dingen vindt ie niet eng maar juist interessant.

Wanneer je pas na 12 weken begint met wennen aan tandenpoetsen zal het meer moeite kosten, maar het is niet onmogelijk!

Je kunt de tanden van je hond poetsen met een zachte (kinder)tandenborstel. Ook kun je een gaasje om je wijsvinger wikkelen en daarmee langs de tanden van je hond gaan. Deze laatste manier vinden honden meestal fijner.

Om de tanden van je hond te poetsen hoeft je hond niet zijn bek wagenwijd open te doen. Je tilt aan de zijkant de lip op en poetst zo de zijkant van de tanden en kiezen.

Waar moet je op letten bij het poetsen?

Er zijn een paar gebieden die heel belangrijk zijn:

  • De achterste kiezen van de bovenkaak
  • Het gedeelte van de tanden vlakbij het tandvlees

Dit zijn de plaatsen waar de tandplak het meeste hecht. De hoektanden hoeven in principe niet gepoetst te worden. Deze worden automatisch gereinigd doordat de lippen van de hond er steeds langs wrijven. Let er verder bij het poetsen op dat je de ogen niet met je hand bedekt. Sommige honden vinden dit namelijk bedreigend.

Wanneer je er een gewoonte van maakt om elke dag de tanden van je hond te poetsen dan vergeet je het ook minder snel. Het is echter al voldoende wanneer je de tanden 2-3 keer per week poetst.

Wanneer je hond het poetsen niet toelaat

Sommige honden verzetten zich tegen het poetsen. Lukt het niet? Bij de dierenarts kunnen ze je ook uitleggen hoe je het beste de tanden van jouw hond poetst.

Daarnaast zijn er ook allerlei producten verkrijgbaar ter ondersteuning van de gebitsverzorging van je hond. Zoals bijvoorbeeld dentastix of kauwstrips.

Vragen

Heb je nog vragen over het tandenpoetsen met je hond of wil je jouw tips delen? Laat het dan hieronder weten!

Bewaren

Bewaren