Sommige mensen hebben er geen probleem mee wanneer hun  hond op de bank gaat liggen. Maar veel mensen vinden het niet fijn als hun hond ineens de bank als favoriete ligplek heeft uitgekozen.

Een hond op de bank betekent immers beschadigingen aan je bank. Daarnaast geeft een hond ook viezigheid zoals haren en modder op je bank.

Verder gaat je bank er niet frisser van ruiken, zeker niet bij een grotere hond, en ruik je zelf ook helemaal naar hond wanneer je na je hond op de bank bent gaan zitten. Voorkomen is in dit geval de beste remedie: leer je hond vanaf de eerste dag dat de bank verboden terrein is!

Je bent natuurlijk niet altijd aanwezig om je hond te corrigeren en zo kan het gebeuren dat hij tijdens jouw afwezigheid heeft ontdekt dat die bank toch wel erg comfortabel ligt…

Hoe leer je je hond dan weer af om op de bank te gaan liggen?

Het op de bank gaan liggen is een gewoonte die ook weer afgeleerd kan worden. Hieronder lees je een aantal tips hoe je je hond kunt afleren om op de bank te gaan liggen.

Voorkomen: de juiste timing

Het allerbeste is natuurlijk om het gedrag te voorkomen in plaats van dat je het gedrag later moet afleren. Wanneer je hond er nog geen gewoonte van heeft gemaakt om op de bank te gaan liggen dan kun je vrij makkelijk voorkomen dat dit gedrag ontstaat.

Ben je thuis met je hond en merk je dat hij aanstalten gaat maken om op de bank te gaan springen dan komt de juiste timing om de hoek kijken:

Wacht niet tot hij op de bank springt om hem er vervolgens weer af te sturen, maar leid je hond af met een speeltje of iets anders, bijvoorbeeld het commando “zit”.

Wanneer je niet thuis bent dan kun je je hond het beste preventief in de bench doen. Op deze manier voorkom je dat de hond de bank “ontdekt”.

Consequent verbieden

Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat het op de bank liggen geen gewoonte wordt, dan hoef je het je hond later ook niet af te leren.

Maar mocht je hond de bank inmiddels al ontdekt hebben als favoriete ligplek dan is het mogelijk om je hond dit af te leren.

Hierbij is het heel belangrijk dat je het op de bank springen consequent verbiedt! Dus élke keer “nee” zeggen en de hond wegduwen.

Geen uitzonderingen “omdat ie zó lief kijkt” of om andere redenen.

Verder is het uiteraard belangrijk dat iedereen in huis dezelfde regels hanteert. Hoe duidelijker je naar je hond toe bent, hoe sneller hij het afleert.

Wanneer een poging om op de bank te springen nooit tot succes leidt (lekker geknuffeld worden op schoot), maar altijd tot een negatieve ervaring (een baasje dat “nee” zegt) zal de bank zijn aantrekkingskracht verliezen.

Spullen op de bank leggen

Je kunt nog zo consequent zijn, er zijn gewoon momenten dat je niet op je hond kunt letten. Bijvoorbeeld omdat je druk bezig bent in huis of omdat je weg bent.

Door spullen op de bank te leggen is er geen plaats meer voor de hond op de bank en 8 van de 10 honden zullen dan niet meer op de bank klimmen.

Kies voor spullen die makkelijk op de bank te leggen zijn, anders wordt het elke keer zo’n onderneming als je de deur uit gaat.  Handige spullen om op de bank te leggen zijn bijvoorbeeld:

  • lege wasmand(en)
  • kranten
  • ingeklapte tuinstoel(en)
  • plastic zakken
  • inklapbaar wasrekje
  • aluminiumfolie
  • tuingereedschap

Je hoeft dit vaak maar tijdelijk te doen, hooguit een week of 2-3. Zodra je hond gewend is aan een andere plek dan hoef je je bank niet meer steeds vol te leggen als je weggaat.

Zorg voor een fijne eigen plek

Een hond vindt het fijn om een eigen plek te hebben om zich terug te trekken. Heeft je hond die niet, dan is het op zich niet zo gek dat hij de bank uitkiest.

Zorg dus voor een fijne plek om te liggen. Een bench bijvoorbeeld, of een lekkere hondenmand met kussen.

Een hond vindt het fijn als hij vanaf zijn ligplek de kamer kan overzien. Verder wil een hond graag dichtbij de groep liggen, een plek in de andere hoek van de kamer, ver van de mensen af, voelt voor hem niet fijn.

Hou daar zoveel mogelijk rekening mee bij het kiezen van een plaats voor je hond.

Als het afleren niet lukt

Soms lukt het niet goed om het liggen op de bank af te leren. Hieronder vind je veel voorkomende problemen en tips om deze op te lossen.

Mijn hond gooit de spullen van de bank en gaat er alsnog op liggen

Neem twee lange stukken touw of een sjorband en haal die tussen de stoelen door, over de achterleuning van de bank, onder de bank doorhalen en dan vastmaken. De knoop kun je het beste bij de rugleuning doen, anders is het een interessant iets om op te bijten.

Zo liggen de spullen vast op de bank. Je hond zal op die manier leren dat het geen zin heeft om te proberen de spullen van de bank proberen af te gooien omdat dat toch niet lukt.

Mijn hond gaat op de bank liggen als ik er niet ben

Wanneer je je hond consequent verbiedt om op de bank te gaan liggen als jij er bent dan zal hij daar op een gegeven moment naar luisteren en het niet meer proberen. Maar als je weg bent dan is er niemand om je hond te verbieden op de bank te gaan liggen!

Leg als oplossing iets op de bank zodat de hond niet meer op de bank kan of zodat de bank niet meer lekker is om op te liggen. Tips vind je een stukje terug, onder het kopje “Spullen op de bank leggen”.

Ik vind het zielig om mijn hond van de bank te sturen

Het is niet zielig om je hond van de bank te sturen. Honden zijn van nature gewend dat degene die boven hen staat in de roedel niet duldt dat iemand op zijn plek gaat liggen.

Wanneer je het evengoed zielig vindt maar geen hondengeur op je bank wilt dan kun je altijd overwegen om een speciale hondenbank te kopen voor je hond. Deze zijn er in allerlei soorten en maten.

Mijn hond laat zich niet van de bank af sturen

Sommige honden laten zich niet van de bank af sturen. Ze doen alsof ze je niet gehoord hebben, proberen zich met hun poten vast te houden aan de bank terwijl jij ze eraf probeert te duwen. Of gaan misschien zelfs grommen.

Grote kans dat deze honden ook in andere situaties niet goed luisteren. Voor handige tips kun je het artikel “Wie is de baas, jij of je hond?” lezen.

Vragen en tips

Heb je nog vragen/opmerkingen over dit artikel, of heb je zelf goede tips waar anderen wat aan zouden kunnen hebben? Laat het dan hieronder weten!

Bewaren