Lees hier wat je kunt doen om de eerste nacht met je puppy zo rustig mogelijk te laten verlopen.
puppy eerste nacht

Een nieuwe pup in huis is spannend, zowel voor jou als voor de puppy.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de eerste nacht voor jou en de puppy zo comfortabel mogelijk te maken.

Vroeger werd geadviseerd om de pup de eerste nacht in de keuken te laten slapen in een doos.  Met een warm kruikje als vervanging voor de warmte van het nest.

De buren werden van tevoren gewaarschuwd en de eerste 3 nachten werd er luid gepiept en gejankt door de pup.

Dit is een logische reactie van de puppy. Honden zijn sociale dieren die in groepsverband leven. Wanneer je de groep kwijt zou raken of verstoten zou worden, dan betekent dit je dood als puppy. Vandaar dat een puppy er alles aan doet om maar niet alleen te hoeven zijn en de aandacht van “de groep” te trekken.

Mensen dachten dat het gewoon een kwestie van doorbijten was de eerste paar nachten “en dan leert de pup meteen dat ie niet altijd zijn zin krijgt”.

Tsja, uiteindelijk is zo’n pup na een paar nachten wel rustig, dus het lijkt te werken. Maar hij kan er een behoorlijke tik aan overhouden.

Een bijkomend probleem is ook dat een jonge pup zijn behoefte nog niet de hele nacht kan ophouden. Omdat hij opgesloten zit zal hij zo lang mogelijk proberen dit op te houden en hij voelt zich daarbij uiterst ongemakkelijk.

Uiteindelijk zal je pup de boel laten lopen en dus zijn eigen nest bevuilen. Dit is niet alleen een hele vervelende ervaring voor de pup, maar heeft ook een negatief effect op het proces van zindelijk maken.

Hoe het ook kan

Tegenwoordig wordt aangeraden je pup de eerste nachten mee te nemen naar je slaapkamer. Je hoeft niet bang te zijn dat je hiermee je pup verwent.

Een uur na de laatste maaltijd haal je de drinkbak van je pup weg. Vlak voor het slapengaan geef je je puppy nog even de gelegenheid om buiten zijn behoefte te doen.

Daarna stop je de puppy in de bench naast je bed, samen met een lap met nestgeur die je van de fokker hebt meegekregen.

Het kan zijn dat je pup even protesteert, je kunt dan even je hand in de bench steken zodat de pup gerustgesteld is dat ie niet alleen is.

Waarschijnlijk gaat hij vrij snel slapen omdat hij moe is van alle nieuwe indrukken die hij deze eerste dag heeft opgedaan.

Mocht de pup ’s nachts wakker worden en weer gaan piepen dan doe je hetzelfde: gewoon even je hand in de bench zodat je puppy weet dat hij niet alleen is.

Puppy ’s nachts uitlaten

Het kan zijn dat je pup daar niet rustig van wordt en door blijft gaan met piepen. Dan moet hij waarschijnlijk zijn behoefte doen.

Haal je pup dan uit de bench en neem hem aan de lijn mee naar buiten. Geef de pup verder geen aandacht en ga weer naar binnen zodra hij zijn behoefte heeft gedaan.

Je hebt kans dat je puppy zich twee keer ’s nachts meldt. Maak je niet ongerust als jouw puppy er vaker uit moet. Dit is alleen de eerste week het geval. Je zult merken dat je pup al vrij snel genoeg heeft aan 1x ’s nachts uitlaten en na 12 weken slapen vrijwel alle pups ’s nachts gewoon door.

Heb je hier nog vragen over?

Of wil je laten weten hoe jij het hebt gedaan? Laat het dan hieronder weten!

Bewaren