Informatie over clickertraining en hoe je de clicker gebruikt bij het trainen van je hond.
clickertraining

De clicker is een handig hulpmiddel bij het trainen van je hond.

Een clicker maakt hetzelfde geluid als het ouderwetse kikkertje met een ijzeren strip die omknikt als je erin knijpt.

Met behulp van een clicker kun je je hond laten weten dat hij iets goed heeft gedaan.
Het basisprincipe is als volgt: je geeft je hond opdracht om te gaan zitten. Wanneer je hond netjes is gaan zitten klik je één keer met de clicker.

Meteen daarna geef je je hond een beloning. Op die manier legt je hond het verband tussen het geluid van de clicker en het ontvangen van een beloning.

Het is hiervoor erg belangrijk dat je hond meteen na het clickgeluid de beloning ontvangt. Alleen op die manier legt hij de connectie tussen het klikgeluid en de beloning!

Je kunt natuurlijk ook een snoepje geven zonder de clicker te gebruiken. Maar het nadeel daarvan is dat je vaak niet snel genoeg bent.

Een hond leert het snelst als zijn gedrag onmiddellijk gevolgd wordt door iets positiefs (zoals het snoepje). Wanneer je dat snoepje eerst nog uit je jaszak moet grabbelen omdat je hond bijvoorbeeld netjes bij je is gekomen dan heeft je hond in de tussentijd alweer een aantal andere dingen gedaan, zoals bijvoorbeeld om je heen dribbelen. Het is dan voor de hond minder snel duidelijk waarvoor hij nou precies wordt beloond.

Je zult je misschien afvragen: wat is nou het verschil tussen klikken en een snoepje geven, of “goed zo” zeggen en daarna een snoepje geven? Het verschil zit hem in het stemgebruik. Je stem klinkt elk moment weer anders.

Je kunt je voorstellen dat je na 10 pogingen heel wat minder blij “goed zo” zegt tegen je hond. De clicker daarentegen maakt steeds hetzelfde geluid.

Een ander voordeel van een clicker is dat deze ook op afstand te gebruiken is. Wanneer je hond bijvoorbeeld een eindje bij je vandaan is en je zegt “zit”, dan kun je clicken op het moment dat je hond is gaan zitten.

Het bijschaven van gedrag

Een clicker wordt ook gebruikt bij het “bijschaven” van gedrag.

Wanneer je je hond een bepaald gedrag op commando wilt leren dan kun je eerst belonen wanneer hij het gedrag ongeveer zo uitvoert als dat jij graag zou willen. Kan je hond dat goed, dan ga je je eisen aanscherpen.

Neem als voorbeeld het commando “zit”. In eerste instantie beloon je je hond meteen wanneer hij gaat zitten. Ook als ie scheef zit of met zijn neus de andere kant op kijkt. Langzamerhand (in kleine stapjes) beloon je de hond alleen nog maar wanneer hij precies zo gaat zitten als jij dat wilt.

Niet alleen voor honden

Een clicker wordt niet alleen gebruikt bij het trainen van honden. Veel andere dieren worden ook met succes getraind door het gebruik van een clicker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan katten, paarden, dolfijnen en zelfs bij papegaaien!

Wil je begeleiding bij het gebruik van een clicker in het trainen van je hond? Een hondenschool bij jou in de buurt kan je daar meer informatie over geven.

Bewaren